dijous, 4 de juny del 2015

L'ONZENA PLAGA

L’onzena plaga comença amb un sopar que no acaba gaire bé. Quatre amics, que després descobreixes que no són tant amics, comparteixen taula i un suposat interès per la tecnologia, que després també acabes sabent que és un interès interessat. Tota els personatges actuen per interessos, podríem dir que tots són egoistes, però és que només acaba sent un reflex de com som els humans. La plaga de rates que pateixen els inquilins d'una casa, de la que no poden pagar-ne el lloguer, es contraposa a la plaga dels interessos i de l'egoisme, la plaga invisible que de tot en fa un producte que es pot comprar i vendre, fins i tot l'amistat i les relacions personals. No és només la responsable de l’empresa de desratització la que actua per interessos, si no que també ho fan aquells que aparentment tenen actituds no tant reprovables. En alguns casos l’objectiu són els diners, en d’altres aconseguir parella, o senzillament trobar una feina que et permeti alliberar-te de la teva. Finalment, però, acaba sent tot pels diners, encara que amb formes i mètodes diferents. L'objectiu sempre és obtenir alguna cosa, si és possible a canvi de res.

Aquesta companyia d’actors i actrius joves funciona com un rellotge. La naturalitat de les interpretacions et situa dins de la trama, i encara que el Pol López destaca per la seva personalitat especial, la resta estan a un nivell excel·lent, amb menció especial al Manel Sans, que té un personatge misteriós, central, únic representant de l’honestedat.
És una tragèdia però incomprensiblement una part del públic es petava de riure. No ho vaig entendre. Jo estava intentant pair el drama de la Mima Riera, espectacular, i a d’altres els hi feia gràcia el Pol intentant lligar, també de manera dramàtica, o el David Verdaguer mirant de trobar feina rebaixant-se fins a no poder més. Bé, potser si que en alguns moment feia gràcia, però a mi se’m va congelar el somriure més d’un cop.




Laura Aubert / Javier Beltrán / Paula Blanco / Pol López / Mima Riera / Manel Sans / David Selvas / David Verdaguer / Samuel Viyuela