dijous, 9 d’octubre del 2014

VICTÒRIA D'ENRIC V


Victòria, victòria !! 


Efectivament, victòria perquè ja feia temps que  no m’ho passava tant bé en un teatre com ahir al Lliure de gràcia veient aquell Enric V tant potent.

Un grup d’actors i actrius joves aconsegueixen posar una part important de públic, també majoritàriament jove, drets i aplaudint amb ganes després de gairebé dues hores de teatre intens, original, atractiu, valent... i em falten adjectius per definir-ne les qualitats i explicar les sensacions que hem ca provocar.

Un inici dubitatiu, que semblava portar-nos a l’avorriment, sinó a la vulgaritat va girar ràpidament per provocar primer interès i més endavant admiració i emoció.

La música molt encertada, entra sempre quan toca, embolcallant moments d’impàs, o sent protagonista principal, amb algun tema de pell de gallina i algun altre per posar-se dret i sortir a abraçar als intèrprets i sobretot al compositor, bravo Arnau !

 Quina sort ser a primera fila i que el Pol López m’escridassi a mig pam de la cara i em doni quatre copets a la cuixa... entre avergonyit i emocionat li vaig aguantar la mirada sorprès per les ganyotes que em dedicava. Quin privilegi. Em pregunto si sempre s’adreça a la persona que seu al lloc on jo era o si es guia per altres coses. M’agradaria saber-ho. I el Pol està molt ben acompanyat, tant per actors que ja coneixíem i vist en altres muntatges, Paula Blanco, David Verdaguer, Laura Aubert, Maria Rodríguez i alguna cara nova, per nosaltres, com la Mima Riera, el Javier Bertran, el Pep Ambrós o l’Albert Prat. Tot perfectes. I el Pau Carrió, una gran direcció i una molt bona presència escènica, i l’Arnau Vallvé, impecable.
 
La història està molt ben explicada, s’entén tot i es segueix amb facilitat, podent entrar a la trama sense cap esforç. Així et pots dedicar a copsar matisos, gestos, moviments d’escena, llum... sense perdre’t ni un detall.

Guanyar per perdre. Perdre per guanyar. El triomf i la derrota es barregen sempre, o potser s’assemblen tant que no els diferenciem. O són diferents però no ho sembla. En tot cas, Shakespeare adobat i endolcit per entrendre allò que sovint no queda clar. Un esforç que s’agraeix, tot i que es perdin matisos pel camí. Val la pena.