dijous, 1 d’octubre del 2015

ELECCIONS PLEBISCITÀRIES





Els partits que volien fer una lectura plebiscitària de les eleccions al parlament de Catalunya ho tenien ben fàcil. Es tractava d’agrupar les forces del si, les del no i les del si/no i fer tres blocs clarament diferenciats. Les forces del sí ho van fer. “Junts pel sí” n’és l’exemple. ERC i CDC, amb algunes entitats socials, es presentaven sota unes sigles i amb un únic punt, un full de ruta àmpliament explicat que ens haurà de portar a la independència. Per tant els partidaris de la independència ja sabien a qui votar.

Les forces del no, representades sobretot pel PP i Ciutadans, van decidir presentar-se cadascú pel seu compte, per separat, i negar el caire plebiscitari de les eleccions, afegint altres qüestions, per ells molt més importants al seu programa electoral i defensant la unitat d’Espanya per damunt de tot. Per tant, negaven la qualitat de plebiscit i ho convertien en unes eleccions “normals”.


El PSC també el podem situar al bloc del NO. Però tampoc van voler fer un front comú amb els seus rivals de sempre, demostrant que per molt que desitgin seguir units a Espanya, les diferències ideològiques pel que fa a d’altres temes són massa grans. Són incapaços, doncs, de posar-se d’acord per presentar una sola candidatura del NO, i refermen la seva idea clara de que no són unes eleccions plebiscitàries. És una opció.

El bloc del SI/NO va crear una mena de conglomerat on hi ha IC i EUiA. en cap cas contraris a la independència, però sí amb les seves pròpies idees sobre com arribar-hi, o si més no, partidaris del dret a decidir. I Podemos, que ha aconseguit trobar la manera d’entrar al parlament de Catalunya amb aquesta aliança, com ja va fer a l’ajuntament, i que defensa la celebració d’un referèndum pactat amb l’estat.

CSQP van voler prioritzar les qüestions “socials” davant de les “nacionals”. Conscients que entre els seus votants també hi ha independentistes, que també posen davant els temes socials als nacionals, en cap moment es van mostrar partidaris de la unitat d’Espanya, i defensaven el dret a decidir, tot i que no una declaració unilateral d’independència.

Finalment tenim a les CUP, independentistes, partidaris d’una DUI des del moment en que al parlament de Catalunya hi tinguin majoria els partits del SÍ. És a dir “Junts pel Sí” i ells mateixos.


Un cop aclarit el punt de partida, arriba l’hora de fer el recompte.


Seguint aquesta lògica, que potser es pot matisar, però que és difícil de discutir, tenim els resultats de “Junts pel Sí” per una banda, amb 62 escons i un 39,6% del total de vots emesos.


Els de, C’s, PSC i PP per l’altra, amb 25, 16 i 11 escons respectivament, és a dir 52 en total, i un 39,1% dels total de vots emesos.

CSQP en un tercer lloc, equidistant entre els SÍ purs i els NO purs, van aconseguir 11 escons i un 8,9% dels vots.


 I les CUP, clarament i sense ambigüitats partidaris del SÍ, però amb més pressa que ningú per arribar-hi, fins i tot amb una DUI, que van treure 10 escons i un 8,2% dels vots.

Les conclusions són clares, i afirmar que qui no va votar a Junts pel sí i a les CUP estava en contra de la independència és fals. Només es pot fer des de l’ofuscació partidista o directament des de la mala fe. Algú pot creure que és el mateix votar Ciutadans que Podemos o PP? De cap manera. Si volien fer el recompte en clau plebiscitàries ja sabien el que havien de fer. Unir-se i concórrer plegats amb un punt que deixés clar que en cap cas no volien la independència. Si no ho van fer és cosa d’ells, però ara que no ens enganyin i sumin naps i cols.

Si tot i així volen sumar, fem-ho, però només els NOS purs. És a dir C’s, PP i PSC. És a dir un 39,1% dels vots. Tots junts no arriben al 39,6% de Junts pel sí. I si sumem els altres partidaris del si arribem al 47,8%. I com que no hi ha més partidaris del no, la victòria del sí és inapel·lable.


Els altres, els que estan pel dret a decidir, encara que sigui pactat amb l’estat, tenen el 8,9%. No els podem sumar enlloc.


Per tant,

SÍ,        72 diputats i el 47,8% dels vots

NO,      52 diputats i el 39,1% dels vots


SÍ/NO   11 diputats i el  8,9% dels vots


 


I aquest és l’anàlisi dels principals mitjans de comunicació europeus. Dels espanyols, vist les sumes interessades, i les floritures que arriben a fer perquè els hi surtin els números, no ens en podem refiar.