diumenge, 20 d’abril del 2008

REPETICIÓ (DEL PERE HOMS)

"La repetició de l'experiència és el camí que porta des de la consciència a la inconsciència." Erwin Schrödinger a Ment i Matèria.


Estimats amics instal·lats ja en la meva inconsciència,


A mitjans dels anys 90 (més o menys quan començàvem amb les experiències de les calçotades) l'ecòleg nord-americà va portar a terme un interessant experiment: la simulació de la complexitat. Va pensar que, ja que no podia jugar a ser Déu, emularia l'evolució de les criatures reals mitjançant criatures virtuals: el sistema de recursos finits seria la memòria d'un ordinador on hi posaria cinquanta virus informàtics idèntics que tenien la capacitat de replicar-se tot comenten "errors" que feien que els nous virus fossin lleument diferents.

Al cap d'un temps va observar.

Primer se'n va adonar que apareixien programes que es replicaven més ràpidament: lògic. Aquells que en replicar-se s'havien fet més curts, més simples, ho tenien més fàcil per replicar-se.

Desprès, van apareixen programes encara més curts però que per ells mateixos no podien replicar-se. Necessitaven utilitzar part de les instruccions d'altres programes: eren paràsits.

Els paràsits són inevitables en la complexitat.

Més tard van aparèixer nous programes que intercanviaven trossos de codi: allò que nosaltres anomenem sexe (tranquil David, tranquil!). En fer-ho, els resultava més fàcil "escapar" dels programes paràsits.
Finalment, grups de programes que aïlladament replicaven de manera poc eficient es posaven a cooperar per replicar-se més ràpidament.

Va arribar, doncs, a la conclusió que allò que veiem en la realitat -paràsits, sexe, cooperació- és inevitable.

Quina sort!
Una abraçada,


Nota1: us preguntareu que té a veure aquest experiment amb la IX Calçotada. Jo també. Simplement, necessitava una excusa per poder-vos dir, en la Nota corresponent, que la IX Calçotada va ser de nou una magnífica jornada! Ara bé, una vegada ja està dit, voleu dir que no hi ha alguna altre semblança... paràsits, sexe, cooperació, ...? Bé, que cadascú en tregui la seves pròpies conclusions!

Nota2: Pels que volgueu, el pdf que no vol dir parasits de felicitat!


PERE HOMS