dilluns, 2 de març del 2009

SLUMDOG MILLIONARIE


Ahir vam veure la pel·lícula Slumdog Millionarie del director Danny Boyle, basada en la novel·la del diplomàtic i escriptor indi Vikas Swarup "Q and A" del 2005.

A l'Índia SLUM és el nom que reben els barris marginals de barraques, i DOG és com anomenen de manera despectiva als seus habitants. Per tant la traducció del títol seria "Gos de les barraques milionari".

L’argument gira al voltant d’un nen d’un barri de barraques marginal de la ciutat de Mumbai que per un atzar participa en el famós concurs de la televisió "Qui vol ser Milionari?" Va responent, per sorpresa de tothom, a totes les preguntes fins que quan arriba a l’última és detingut i sotmès a un interrogatori perquè ningú es creu que un noi com ell pugui conèixer les respostes. En el transcurs de l’interrogatori el noi evoca episodis de la seva vida als slums de Mumbai que, casualment, van lligant amb cada una de les preguntes. Tot això barrejat amb l'actuació cruel de les mafies de l'Índia i amb la relació amb el seu germà i una amiga d'ambdós.

Amb una realització molt àgil, potser una mica antiquada, en alguns moments més a prop d'un videoclip que d'un llagmetratge, retrata la duresa de la vida als barris marginals de Monbai, i la extrema crueltat amb que són tractats alguns dels nens sense família que pidolen pels carrers. Potser és una visió de l'Índia una mica massa crua, però no ens podem quedar només amb aquesta imatge d'un país meravellós amb molts contrastos, uns alts index de misèria barrejats amb una cada cop més acomodada classe mitjana i amb unes èlits que fan que cada cop més es parli de l'Índia com un dels paisos emergents amb més futur.

A banda d'això, és una pel·lícula molt interessat, amb una història sorprenent que a mi em va enganxar des del primer moment i que compta amb uns actors que la fan absolutament creible. Una bona pel·lícula que aconsellaria no us perdéssiu.