dimarts, 8 de juny del 2010

TERRA DE VINS



La rioja és una terra rica. Té un paissatge molt divers, que va de la plana amb immensos camps plens de ceps per l’ampla zona al voltant de l’Ebre, fins a la muntanya, més al nord, amb boscos de roures i pins, i terrasses també plenes de ceps. Per arribar a ser la zona vitivinícola més coneguda calen grans extensions de vinya, i centenars de cellers amb desenes d’anys d’experiència. I a la Rioja els cellers apareixen darrere de qualsevol revolt, i n’hi ha més d’un i de dos a cada poble, tots molt ben cuidats i alguns construïts per arquitectes cèlebres. Tots coneixem noms dels cellers més coneguts, com Marqués de Riscal, Viña Tondonia o Bodegas Olarra i tants d’altres. Però no tot s’acaba en les marques de més prestigi, ni molt menys. Tothom fa vi, i alguns fan molt bon vi. Hi ha de tot, com aquí, però cada cop hi ha més bons enòlegs i la qualitat puja cada cop més... o això diuen !
Vam allotjar-nos a Ezkuernaga (Villabuena de Àlava) a la Rioja Alavesa, a l’hotel Viura, amb la sort de que la nostra habitació estava ocupada i ens van donar la suite, una fantàstica habitació amb dues terrasses just davant de l’església, i totes les comoditats que un pot desitjar... i un parell d’ampolles de vi, és clar.
També vam visitar les bodegas Olarra, a Logroño, situades al polígon industrial, però amb una arquitectura magnífica i unes instalacions modernes, que val la pena veure.
La ciutat de Logroño és agradable per passejar, sobretot pel casc antic i la zona de tapes. L’altre gran descoberta, a part de l’hotel, va ser el restaurant Echaurren-El Portal a Ezcaray. Un restaurant amb una estrella Michelin, de cuina moderna, però basada amb productes tradicionals, amb un ambient elegant però senzill, un servei molt correcte i un menjar d’excepció. Vam demanar un Marques de Riscal del 2004 i és un dels millors vins que hem tastat mai.
També vam poder veure a Elciego les bodegues on fan aquest vi tant fantàstic, i l’hotel disenyat per l’arquitecte Frank Owen Gehry dins de les mateixes instalacions de les bodegas Marques de Riscal. Des dels camps a la vora del poble es veia preciós, i la distància accentuava el contrast entre la modernitat de l’hotel i la clàssica imatge del poble amb l’església de dos campanars assimètrics al capdemunt. Tot envoltat de vinyes i amb un cel blavíssim i una llum intensa, pròpia de l’hora baixa i de la tarda de primavera que estàvem vivint.
San Millan de la Cogolla i Santo Domingo de la Calzada, punts de referència per als pelegrins del camí de Santiago, van ser dues visites obligades que no ens van decebre.
I la tornada a Barcelona, passant per Zaragoza, on ens va sorpendre la trista notícia de la mort del Quim, va ser en un silenci barreja de respecte i d’astorament. Vam decidir anar directament a Gironella a fer costat al Jordi i la Marisa. No podíem, ni volíem, fer una altra cosa.